Neon

Doe het zelf bord met neonletters

Je kunt ze op elke hoek kopen: neonletters en neonfiguren als decoratie voor je eigen woonkamer. Zelfs bij de discounter om de hoek zag ik een paar dagen geleden neonreclames in de etalage. Ik hou ook van dit neon-neonbord voor mijn eigen huis. Wat ik niet lust: ananas, komische cactusversieringen. Helaas komen neonreclames meestal in precies deze vorm voor.

Doe het zelf bord met neonletters – materialen

Voor een zelfgemaakte neonreclame heb je een flexibel, gloeiend touwtje nodig in de kleur van je keuze, een houten plank, lijm en wat verf.

Een kleine belettering of een lichtgevend figuurtje zijn helemaal niet duur. Mijn lamp van 1 meter lang kostte maar 5 euro. Omdat ik alle andere materialen in huis had, was dit een zeer goedkope doe-het-zelfzaak.

  • Neonlichtbuis
  • Grafisch programma en printer
  • Superlijm
  • houten bord
  • Kleur
  • Draadloze schroevendraaier

Maak je eigen bord met neonletters

Eerst moet je jezelf afvragen wat voor soort belettering je wilt ontwerpen. Ik koos de eerste letter van mijn naam in gebogen cursief. Zodra dit onderwerp is opgehelderd, maakt u een sjabloon in een grafisch programma. U kunt natuurlijk ook afbeeldingen of belettering uit tijdschriften als sjabloon gebruiken. Liefhebbers van handlettering kunnen de letters ook met de hand tekenen. Maar ik vertrouwde mezelf niet om dat te doen. Vele wegen leiden naar het doel: uiteindelijk moet je zeker een papieren sjabloon hebben met de gewenste belettering.

Belettering op bord afdrukken

Plaats de sjabloon van de belettering op het houten bord en trek deze over met een balpen of potlood. Druk zo hard naar beneden dat er een zichtbare lijn op het hout blijft. Voor een betere oriëntatie kun je de belettering nog een keer overtrekken met een potlood op het hout. Op deze manier verdwijnt de voedingseenheid van de tl-buis Om de stroomvoorziening van je TL-buis discreet achter het bord te laten verdwijnen, boor je aan het begin en aan het einde van de belettering een gat in de houten plank. Het gat moet zo groot gekozen worden dat je de lichtbuis er zonder problemen doorheen kunt trekken.

Ontwerpbord voor neonletters in kleur

Nu komt kleur in het spel. In mijn geval zal ik het bord zwart verven. Dit maakt de zelfgemaakte neonletters bijzonder effectief in het donker. Je kunt het houten bord ook licht laten. Bevestig de neonbuis aan het bord Trek de maatbuis aan één kant door het geboorde gat. Doe wat superlijm op de plekken waar je de lichtlus wilt bevestigen. Hoe weet je waar de lijm heen gaat? Ondanks de kleur zou u de letters op het hout nog steeds moeten kunnen zien. U houdt zich aan deze richtlijn en brengt de lijm dienovereenkomstig aan. Bevestig de neonbuis totdat deze stevig vastzit. Gelukkig gaat dit met secondelijm heel snel. Hier moet je heel voorzichtig mee zijn. Elk stukje superlijm dat aan het uiteinde links en rechts uitgesmeerd naar buiten steekt, is zichtbaar – tenminste bij helder daglicht.