Dweilrobot

Huishoudtest: hoe doen vacuüm- en vloerdweilrobots het?

Een robot het huishouden laten doen is niet langer alleen een toekomstvisie. Stofzuigen en dweilen kan nu door kleine robots onafhankelijk van elkaar. Maar hoe goed werkt het echt? Steeds meer robotstofzuigers hebben nu ook een veegfunctie. Ze zijn ook uitgerust met een watertank. Aan een dweilonderbouw wordt een poetslap bevestigd, het water stroomt ofwel onafhankelijk van de tank of wordt via een pomp op de poetsdoek gevoerd.

De aanschaf van een stofzuiger/vloerdweilrobot dient goed overwogen te worden. Want niet elke robot is even geschikt voor elke vloerbedekking. Het hangt ook af van hoe hoog je de kleine helpers verwacht.

Robots in het huishouden: oppervlakkige vuilverwijdering

Allereerst: je mag geen onberispelijke netheid verwachten. Stofzuiger- en dweilrobot zijn geen vervanging voor het grijpen naar een stofzuiger of een dweil. Hoewel ze oppervlakkig stof en lichte vervuiling verwijderen, moeten ze toegeven als ze plakkerig of ingetrapt vuil zijn. De huishoudrobots zorgen in ieder geval voor een dagelijkse grondige reiniging.

Er zijn echter tal van obstakels in het huishouden die een robot uit de weg moet ruimen om zijn werk naar wens te kunnen doen. Kabels, gordijnen of speelgoed blokkeren zijn weg of zetten hem buiten werking. Ook hoeken zijn een probleem, vaak blijft hier vuil achter – of kan de robot zijn weg naar buiten niet meer vinden. Stofzuig- en vloerdweilrobots in een praktijktest

Er waren zowel pure stof- of dweilrobots als combinatieapparaten. De beste vacuümrobot was de Ecovacs Robotics Deebot M88. Hij stofzuigt heel goed op gladde vloeren, heeft een timer en is te bedienen met een app. Bovendien zit hij met een kleine 340 euro in de goede middenklasse qua prijs.

Wil je eerst uitproberen of een vacuümrobot iets voor jou is, dan is de Medion MD 16192 misschien wel iets voor jou, want die is met net geen 180 euro erg goedkoop. Het was erg goed in de test, maar het is niet bijzonder intelligent – de kamers worden niet gemeten, de Medion rijdt gewoon weg. Ook onder de dweilrobots wisten de testers een toestel van Ecovacs te overtuigen. De Robotics Deebot OZMO 610 heeft goede reinigingsprestaties en een grote watertank. Als combinatieapparaat kan het eerst stofzuigen en vervolgens nat vegen over hetzelfde gebied. De vloeren glanzen en zien er netjes uit.

Als je een pure dweilrobot wilt, moet je volgens AllesBeste de iRobot Braava 390t gebruiken. Maar zelfs de Braava kan vlekken die plakkerig of opgedroogd zijn niet volledig verwijderen. Maar wat een pluspunt is – de Braava doet zijn werk vrijwel geruisloos en verstoort daardoor de dagelijkse routine niet.