Tuinmeubelen

Tuinmeubelen – goed verzekerd?

Als de lente aanbreekt, verschijnen de eerste knoppen en wordt alles geleidelijk groen en bloeit, het jaar begint voor velen echt. Dan is het tijd om naar buiten te gaan met de tuinmeubelen en een frisse neus te halen – vooral als de zon ook schijnt.

Zijn het terras en de tuin je tweede woonkamer?

Dan ben je niet de enige. Steeds meer mensen brengen hun vrije tijd buiten door en hebben liever een eigen tuin. Daar zijn immers genoeg redenen voor. De meest voorkomende is: ontspan. Om dit te laten werken, moet de sfeer natuurlijk goed zijn.

Tuinmeubelen – hoge kwaliteit, hoog risico op beschadiging

De juiste sfeer mag tegenwoordig geen probleem zijn. De keuze aan tuinmeubelen – en bijpassende accessoires – is immers groter dan ooit. De waarde van het aanbod neemt ook voortdurend toe. Luxe loungemeubels vervingen al lang de plastic tafels en stoelen van vroeger in veel tuinen. Maar naarmate de kwaliteit van het tuinmeubilair toeneemt, neemt ook de mogelijke schade toe die u in het ergste geval kunt oplopen. Maar wat kan er eigenlijk gebeuren? En vooral: dekt uw verzekering de schade dan?

De meest voorkomende schade wordt veroorzaakt door diefstal, storm en vandalisme. Als u echter denkt dat uw inboedelverzekering deze schade automatisch vergoedt, heeft u het mis. Waarschijnlijk toch. Omdat – zoals gebruikelijk – de vragen over de verzekering van tuinmeubelen niet eenvoudig met “ja” of “nee” kunnen worden beantwoord, maar met “het hangt ervan af”.

Dit doet de inboedelverzekering

Laten we eerst diefstal nemen. Er moet onderscheid worden gemaakt tussen eenvoudige diefstal en inbraak. Er is sprake van een inbraak wanneer iemand geweld (of een duplicaatsleutel) moet gebruiken om bij uw spullen te komen. De indringer daarentegen pleegt eenvoudige diefstal als hij onbeveiligde voorwerpen steelt. Belangrijk om te weten: Veel inboedelverzekeringen regelen alleen schade bij inbraak. Voor uw tuinmeubelen betekent dit in de regel: Uw inboedelverzekering dekt de schade alleen als de meubelen op slot zijn. Hiervoor is een afsluitbare tuinschuur voldoende. Meestal zijn echter andere vormen van beveiliging, bijvoorbeeld met ketting en hangslot, voldoende.

Maar waar een regel is, zijn ook uitzonderingen. Om er zeker van te zijn wat uw inboedelverzekering dekt, kunt u het beste uw documenten bekijken of eventuele vragen rechtstreeks bij uw verzekeraar verduidelijken. Veel bedrijven bieden een zogenaamde hoesverlenging aan, die ook kan worden gebruikt als bescherming tegen eenvoudige diefstal van tuinmeubelen. Dat is niet bepaald goedkoop. Maar vooral met de hoge kwaliteit van de hedendaagse tuinmachines zou het de moeite waard moeten zijn. En wie wil er elke avond zijn loungemeubel of zelfs de zware houten zitgroep opbergen? Overigens geldt wat gezegd is niet alleen voor tuinmeubelen, maar ook voor al het andere dat op uw terrein verplaatsbaar is: parasols, tuingereedschap, decoratieartikelen, verrijdbare lampen, etc. Hieronder valt ook wasgoed dat aan de lijn droogt.