Basisveiligheid

Veilig werken – vijf minuten voor veiligheid op het werk

Wat is de beste manier voor bedrijven om het doel van veiligheid en gezondheid op het werk te bereiken? De nieuwe “Tools for Safe Working” – een ringband met 35 praktische tips – helpen nu.

De tips laten zien hoe een bedrijf veilig en gezond werken kan bevorderen. Omdat ze weinig inspanning of voorkennis vergen, zijn ze ook zeer geschikt voor kleinere bedrijven. De suggesties zijn echter gericht op alle bedrijven, inclusief managers, opzichters, vastgoedbeheerders en arbeidsveiligheidsspecialisten.

De 35 tips zijn onderverdeeld in vijf onderwerpen:

Creëer veilige omstandigheden
Bevorder veilig gedrag
Psychologische kennis voor het dagelijkse werk
Een vca vol cursus, bijvoorbeeld op nhet bedrijf of in de klas.

Alle tips zitten in een ringband met grote letters. Elke afzonderlijke tip vereist niet meer dan vijf minuten leestijd en kan gemakkelijk worden gebruikt in het dagelijks werk. De ondertekening van de bedrijfsverklaring is een goede gelegenheid om de “tools voor veilig werken” in het bedrijf bekend te maken. Hier komt iedereen – van het management tot de stagiair – samen en zet zich gezamenlijk in voor een veilige werkcultuur. Dit engagement kan regelmatig worden ververst met de “Tools voor Veilig Werken”. Met praktische suggesties biedt de ringband keer op keer de mogelijkheid om binnen het team te overleggen en veranderingen in gang te zetten.

Elke verandering begint met kleine stappen

Om aan de slag te gaan, is het raadzaam om een ​​tip te kiezen die bijzonder eenvoudig te implementeren is, bijvoorbeeld tip 7: “Informatie ter plaatse”. Bedoeld wordt: De informatie die informatie geeft over een risico moet direct te vinden zijn op het punt waar het risico zich voordoet. Zo worden medewerkers juist op het moment dat ze de gevaarlijke activiteit uitvoeren aan veilig gedrag herinnerd. In het geval van een kleine doorslijpmachine of een handcirkelzaag kan dit bijvoorbeeld een waterdichte sticker zijn met de woorden: “Gelieve met beide handen te gebruiken”. Vaak teruggeroepen of opnieuw geoefend, met het nodige geduld en doorzettingsvermogen, leidt dit een grote stap verder naar een gezonde en veilige werkomgeving in het bedrijf.