Vijver plaatsen in de tuin? Hier moet je aan denken

Wanneer je een vijver gaat plaatsen in de tuin om te kunnen genieten van alle rustgevende geluiden van het water, dan zul je wel op een aantal dingen kunnen letten. Het aanleggen van een vijver kan best een grote klus zijn. Het is dus de bedoeling dat je hier van tevoren goed over nadenkt. Bij het plaatsen van zo een vijver in de tuin zou je kunnen denken aan welke soort vijver je gaat aanleggen, hoe je het ontwerp wil maken en of je vijverfolie wil gebruiken. Lees gauw meer over deze punten in de blog.

vijver

Welke soort aanleggen en ontwerpen?

Bij het kiezen van een vijver kun je kijken wat je leuk vindt en wat er op dit moment zou passen in de tuin. Je kijkt hier naar de bestaande tuin, maar je kunt er ook voor kiezen om een nieuw tuinontwerp te maken. Een vijver kent allerlei soorten. Zo kun je denken aan siervijvers, zwemvijvers, koi vijvers, planten vijvers en natuurvijvers. Wanneer je hebt besloten welke soort vijver je wil aanleggen, dan kun je beginnen met het ontwerp van de nieuwe tuin. Het ontwerp bestaat uit een plattegrond. Op deze plattegrond wordt de nieuwe vijver ingetekend. Hier kijk je waar de vijver het beste zou kunnen passen.

Vijverfolie gebruiken in de vijver

Er zijn mensen die ervoor kiezen om een vijver aan te leggen met vijverfolie. Mocht je dit willen doen, dan moet je dit van tevoren al weten. Je moet namelijk een laag van 10 cm wit zand aanbrengen voordat je de folie gaat aanbrengen. Het zand wordt gebruikt als een soort extra bescherming. Ook zorgt het zand ervoor dat opkomend grondwater de folie niet omhoog drukt. Verder kan je als extra bescherming ook een worteldoek gebruiken. Bij het aanbrengen van de folie is het belangrijk dat je zo min mogelijk op de folie loopt. Ook moet je de folie niet te strak aanbrengen.