Waarom slaap ik niet?

Iedereen heeft het nodig, slaap. Niet alleen als we moe zijn, maar ook op momenten dat we even rust nemen kunnen we vaak gemakkelijk in slaap vallen. Toch kan het weleens voorkomen dat het lastig is om in slaap te vallen. Je vraagt je soms dan ook eens af: waarom slaap ik niet? Dat kan natuurlijk veel verschillende oorzaken hebben. Denk bijvoorbeeld eens aan het verwerken van een drukke dag of dat je misschien toch nog niet zo moe bent als je in eerste instantie dacht. Dat neemt niet weg dat het heel vervelend kan zijn als je niet in slaap valt.

slapen

Hoelang kan je zonder slaap?

Er is niet altijd direct nood aan de man als je er wat langer over doet voordat je in slaap valt. In de meeste gevallen kan je wel een tijdje zonder slaap, maar je zal er waarschijnlijk niet gezelliger op worden. Maar hoelang kan je zonder slaap? Je kan meerdere uren zonder slaap, maar je zal na ongeveer 24 uur wel gaan merken dat je jezelf ellendig voelt en minder goed functioneert. Daarnaast zal je prikkelbaar worden en wellicht kortaf zijn naar andere mensen. In het uiterste geval dat je na 72 uur (3 dagen) nog steeds niet hebt geslapen, dan kan de bloeddruk gaan stijgen en is de kans op duizeligheid aanwezig. Hier dien je dan ook voor te waken.

Na 72 uur zonder slaap kan je dus een hoger risico lopen op verschillende verschijnselen. Hallucinaties kunnen voorkomen in de vorm van smaak, geluid en zicht. Waak hiervoor en probeer indien mogelijk in de tussentijd wel genoeg rust te nemen. Ook al kan je niet slapen, dan kan je er wel nog altijd voor kiezen om te rusten. Krijg je klachten van het te kort aan slaap, dan is het aan te raden om contact op te nemen met de dokter.

Schakel hulp in als je niet kan slapen

Kan je niet in slaap vallen en vraag je jezelf af: waarom slaap ik niet? Dan is het aan te raden om professionele hulp in te schakelen. Ook kunnen de professionals jou vertellen hoelang je zonder slaap kan en wat je kan doen om dit tegen te gaan. Een goede nachtrust is essentieel voor de dagelijkse prestaties op school of op het werk. Enkele simpele aanpassingen in je leefpatroon kunnen soms al een groot effect hebben op jouw nachtrust. Wacht dus niet langer als je moeilijk in slaap valt.