AEX

Wat zijn aandelen?

Aandelen vertegenwoordigen een aandeel in een vennootschap met de rechtsvorm van een naamloze vennootschap Een aandeelhouder is de eigenaar van deze vennootschap en deelt in de winst. Er zijn verschillende soorten aandelen.

Veel, maar niet alle, aandelen worden op de beurs verhandeld. Elk op de beurs genoteerd aandeel heeft zijn eigen prijs, die wordt gecreëerd door vraag en aanbod. Het aantal uitgegeven aandelen staat niet vast, maar kan worden verhoogd door een aandelensplitsing of worden verminderd door een aandelenconsolidatie. Wanneer veel mensen aannemen dat een bedrijf goede toekomstperspectieven heeft en de winst zal stijgen, kopen ze de aandelen van het bedrijf om te profiteren van de winst. Hierdoor stijgt de koers van het aandeel. Als echter veel mensen een aandeel willen verkopen, zal de prijs dalen. Deze marktmechanismen, dat wil zeggen dalende of stijgende prijzen, worden op de beurs bulls en bears genoemd.

Wat is de beurs?

Een beurs, zoals in Nederland de AEX (Amsterdam Exchange), is een marktplaats. Mensen die aandelen willen verhandelen, ontmoeten elkaar daar. De taak van de beurs is om kopers en verkopers bij elkaar te brengen. Naast aandelen zijn er ook andere financiële producten, zoals obligaties of derivaten, zoals CFD’s, futures, opties of certificaten die op de beurs worden verhandeld.

Om op de beurs te kunnen handelen, moeten kopers en verkopers een prijs overeenkomen. Dit gebeurt niet meer rechtstreeks van persoon tot persoon zoals vroeger, maar gebeurt automatisch door computersystemen.

Het doel van een beurs is om een ​​aandelenkoers vast te stellen waartegen.

  • verkopers staan ​​klaar om te verkopen (bod)
  • kopers zijn klaar om te kopen (vraag)

Pas wanneer aan beide punten wordt voldaan, ontstaat er een aandelenkoers en dus een transactie.

Hoe kun je geld verdienen met aandelen?

Als aandeelhouder heeft u twee mogelijkheden om geld te verdienen op de beurs.

Prijswinsten

Als u een aandeel goedkoop koopt en een tijdje wacht tot de prijs stijgt, kunt u het aandeel tegen een hogere prijs verkopen. Uw gerealiseerde koerswinst bestaat dan uit

Hoe kun je geld verdienen met aandelen?

Als aandeelhouder heeft u twee mogelijkheden om geld te verdienen op de beurs. Prijswinsten Als u een aandeel goedkoop koopt en een tijdje wacht tot de prijs stijgt, kunt u het aandeel tegen een hogere prijs verkopen.

Uw gerealiseerde koerswinst bestaat dan uit Prijswinst = verkoopprijs – koopprijs

Deel in de winst van het bedrijf

Veel beursgenoteerde bedrijven gebruiken hun jaarlijkse winst op twee manieren. Het eerste deel vloeit terug in de business van het bedrijf. Op deze manier kunnen toekomstige projecten en investeringen worden gefinancierd, die van belang zijn voor het voortbestaan ​​van de onderneming. De vennootschappen keren het tweede deel van de jaarwinst uit aan hun aandeelhouders. Deze uitkering wordt het dividend genoemd. Waarom zijn veel mensen bang om geld in aandelen te beleggen? Veel mensen durven een deel van hun geld niet op de beurs te beleggen. Vaak komt dit door slechte ervaringen met aandelen die deze mensen zelf of hun naasten hebben gehad. De media hebben ook een aandeel in het slechte imago van het aandeel als investering. Vaak zijn er meldingen van beleggers die al hun geld met aandelen zijn kwijtgeraakt, of van dreigende financiële crises.

Een klassiek voorbeeld van zo’n verhaal is de beursgang van Deutsche Telekom AG in 1996: geadverteerd als een ‘volksaandeel’ met enorme marketinginspanningen, kochten veel mensen zonder ervaring met de aandelenmarkt de aandelen van het voormalige staatsbedrijf. De aanhoudende euforie op de beurs zorgde ervoor dat de “T-Share” in 2000 steeg tot het equivalent van 100 euro. Daarna zakte de prijs fors naar minder dan 9 euro. Veel mensen “brandden hun vingers” aan deze investering en hebben sindsdien hun geld nooit meer in aandelen geïnvesteerd.