Wordt de psycholoog wel of niet vergoed?

Wil je gebruik maken van de diensten van een psycholoog, dan is het goed om na te gaan of dit wordt vergoed door bijvoorbeeld jouw zorgverzekering. In de meeste gevallen zitten er een aantal behandelingen in de basisverzekering, maar dit kan verschillen per zorgverzekeraar. Ga dit goed na en bekijk waar je recht op hebt. In vrijwel de meeste gevallen heb je bijvoorbeeld een verwijzing nodig van de huisarts, voordat je de kosten krijgt vergoed. Ook staat er vaak in deze brief wat de klachten zijn en waar je eventueel bij geholpen bent.

Eigen risico bij bezoek van psycholoog

Bij de meeste zorgverzekeraars betaal je in eerste instantie altijd eerst het eigen risico. Het eigen risico bepaal je bij het afsluiten van je verzekering helemaal zelf. Het laagste bedrag in 2022 is 385 euro op jaarbasis. Dit bedrag zal eerst worden opgemaakt, voordat je recht hebt op een vergoeding vanuit de verzekeraar. In samenspraak met jouw huisarts en psycholoog wordt er een plan van aanpak gemaakt. Er zal gekeken worden naar het aantal behandelingen en er zal een stappenplan worden gemaakt.

Psycholoog met contract bij zorgverzekeraar

Als je recht hebt op een vergoeding vanuit de zorgverzekering, dan is het ook goed om te weten of het om een psycholoog gaat welke contractueel verbonden is. Mocht het zo zijn dat een psycholoog geen contractuele verplichtingen heeft met jouw zorgverzekering, dan krijg je in de meeste gevallen slechts 75% van de kosten vergoed. Met een simpel belletje naar de verzekeraar weet jij direct wat er wordt vergoed en waar je recht op hebt. Op Schrijf de Psycholoog is tevens meer informatie te vinden over psychologie, kosten en het aanbod.

Check de kosten bij jouw zorgverzekeraar

Weet je niet zeker of de kosten voor het bezoek van een psycholoog worden vergoed door de zorgverzekeraar, dan doe je er verstandig aan om contact te zoeken. Bel of stuur een mail naar jouw verzekeraar en krijg binnen een mum van tijd reactie. Wij adviseren om altijd na te gaan of de kosten worden vergoed en wat er daarbij nodig is. Is een verwijsbrief voldoende of is er bijvoorbeeld meer aanvullende informatie nodig. Het zou natuurlijk zonde zijn als je de kosten niet krijgt vergoed, terwijl jij er wel recht op hebt. Bellen met de verzekeraar is vaak het snelst en zij kunnen je direct laten weten of de kosten voor een psycholoog wel of niet worden vergoed.