IJS

Zelf ijs maken zonder ijsmachine

Je kunt zelf ijs maken zonder ijsmachine. Je kunt regionale, seizoensgebonden en biologisch geproduceerde ingrediënten gebruiken en ook vegan ijs maken. We laten je zien hoe je dat doet. Zelf ijs maken – hoe werkt het?

Js is eigenlijk niets meer dan een bevroren vloeistof. Om te voorkomen dat het in een hard blok, zoals een ijsblokje, bevriest, wordt het regelmatig geroerd. Dit zal de ijskristallen verpletteren en het ijs romig maken. Dit is precies wat een ijsmachine doet: het koelt de ijsmassa en roert het constant.

Maar je kunt ook zelf ijs maken zonder ijsmachine. Zo gaat het:

1. Meng de ingrediënten volgens het recept en giet ze in een diepvriesbakje.
2. Plaats de container in de vriezer.
3. Controleer af en toe of de massa begint te bevriezen.
4. Roer het ijs krachtig door met een garde of vork zodra de eerste ijskristallen ontstaan. Zet het ijs dan weer in de kou.
5. Herhaal de vorige stap drie tot vier keer per half uur.
6. Als het ijs nog steeds te zacht is, laat het dan nog een uur of twee staan ​​voordat je het opeet.

Als dat te tijdrovend voor je is, maar je wilt niet zonder huisgemaakt ijs, dan kun je natuurlijk ook een ijsmachine gebruiken. Misschien is het de moeite waard als je ze samen met vrienden of buren koopt en ze onderling heen en weer ruilt.

Doe-het-zelf ijsrecept zonder ijsmachine

  • 150 g aardbeien
  • 70 g fijne suiker of poedersuiker
  • 125 ml verse biologische melk
  • 50 ml zoete biologische room
  • 2 eetlepels citroensap

1. Pureer de aardbeien met de suiker.
2. Meng de fruitpuree met melk en citroensap.
3. Klop de slagroom stijf en roer er ook door.
4. Maak het ijs zoals hierboven beschreven.

Variatie: In plaats van aardbeien kunt u ook andere seizoensbessen gebruiken. In onze seizoenskalender kunt u zien welk fruit wanneer in het seizoen is.

Overigens is het wel makkelijk met een ijsmachine. Wat de beste ijsmachines zijn zie je op onze site.